Ontdek het antwoord op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Selecteer de categorie aan de linker kant om FAQ's van die activiteit te vinden.

Muurisolatie

Na-isoleren is een bestaande situatie toch nog naar behoren kunnen isoleren.

Wij kunnen voor ieder isolatieprobleem een oplossing bieden.  U gelooft ons niet? Laat een van onze experts komen en wij lossen uw probleem op.

Wij werken met isolatie inblaastechnieken zodat wij ieder kleine holte onder densiteit kunnen inblazen.  Holle ruimtes hebben voor ons geen geheimen en hoge gebouwen noch minder.  Wij werken met klim-en touwtechnieken zodat niet altijd een stelling nodig is en u toch snel resultaat kunt hebben met een minimum aan investering.  Wij werken ook met verschillende producten zodat we het juiste product voor de juiste toepassing kunnen gebruiken.

Omdat muurisolatie je heel veel wooncomfort zal bieden en een enorm rendement geeft op uw energierekening.

Bijna alle tocht in uw woning komt via uw geventileerde spouw binnen in huis. Stilstaande lucht isoleert (heeft een goede lambda-waarde) maar in een geventileerde spouw krijg je bewegende lucht die voor een afkoelingseffect zorgt.

Het is een fabel dat isolatie voor condensproblemen zorgt. Muurisolatie voorkomt condensatieproblemen?    Muurisolatie is dauwpuntverleggend en zorgt ervoor dat uw condenspunt buiten uw constructie ligt en niet binnenshuis. Isolatie is in veel gevallen de oplossing voor tal van problemen.  Slaapkamers in oude woningen op de noordkant hebben regelmatig last van deze problematiek.  Koken, ademen en wassen zorgen voor een bepaalde relatieve luchtvochtigheid onder een bepaalde waterdampdruk.  Deze waterdamp wil diffuseren (uitdampen) naar buiten waardoor een vervroegd condensaat kan ontstaan weliswaar binnenshuis met de nodige gevolgen.

Condensatie is de faseovergang van gas-of damp vorm naar vloeistof.  Wanneer warme vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt zal de waterdamp in deze lucht condenseren. Met andere woorden de warme vochtige lucht die op je ijskoude muur in aanraking komt condenseert binnenshuis op uw schilderwerk of behang met de nodige oppervlakteschimmels als gevolg.

Er komt 'smorgens rondom 8 u 1 ploeg van 2 personen en rond 18 u gemiddeld zijn ze terug weg. Op een dag zijn al uw muren geïsoleerd.  Een persoon boort terwijl de andere persoon de inblaaswerken uitvoert en alle gaatjes terug opvoegd.

Iedereen heeft recht op een eandis premie van 5 euro/m2 en in sommige gevallen meestal bij de gepensioneerde doelgroep heeft u nog recht op een verbeteringspremie van 1500 euro.  Behoort u tot de beschermde afnemer bij eandis dan kunt u genieten van een verhoging van 50 % van uw m2/premie.

Voor een minimum aan investering bied Supablow u een gigantisch hoog rendement van minimum 26 %.  De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt rond 2,5 a 3 jaar.  Indien u deze centen zou uitleggen op een spaarboekje krijg je een verwaarloosbaar rendement.  Isoleren met Supablow is geld verdienen op korte termijn. U krijgt een opwaardering van uw vastgoed, uw wooncomfort gaat omhoog, uw epc peil en uw energierekening gaan een stuk naar beneden. Supablow deed mee aan een proefproject van 30 testwoningen met de KU-Leuven waar gedurende 1 stookjaar alles met speciale apparatuur gemeten werd voor- en na de isolatiewerken.  De testresultaten van de combinatie spouw-en dakisolatie lagen boven de 50 % rendement.

Indien u nu geen vochtproblemen heeft komen er ook geen vochtproblemen nadien?  Indien wel moet er eerst een goede diagnose gestelt worden en de oorzaak aangepakt worden alvorens te isoleren. Deze vochtproblemen kunnnen condensatie, opstijgend vocht, lek, vervuilde spouw ... zijn.  Eerst probleem oplossen dan isoleren. Indien condensatieprobleem is isoleren dus de oplossing.

Dakisolatie

In België wordt een minimum r-waarde van 4,5 gehanteerd.  Op basis van deze minimum thermische weerstand, het type constructie (keper-gording van 6 cm of spantendak van 18 cm), het budget en/of deze ruimte die moet geïsoleerd worden bereikbaar is wordt een beslissing genomen.

Indien heel de zolder al afgewerkt is, is het aangeraden om deze houtconstructie in te blazen langs de buitenzijde bij een spantendak of om een sarking dak te plaatsen bij een keper-gording dak.

Soms wordt ook een mix van technieken toegepast om tot de juiste oplossing te komen.

Dakwerken

Een spantendak bestaat uit dakspanten.

Dakspanten zijn houten balken die verticaal lopen, van aan de muurplaat (onderste dakrand) tot in de nok van het dak, tegen de dwarsbalk die de twee muurplaten verbindt.

Aan de buitenzijde van de spanten komt het onderdak. Tussen de spanten komt de dakisolatie.

Kepers zijn hier onnodig.

Wel komen er bovenop het onderdak de (verticale) tengellatten om het onderdak vast te zetten en daarop horizontaal lopende panlatten om de pannen op te bevestigen.

Gordingen zijn de horizontaal geplaatste balken die van spant tot spant lopen of van muur tot muur, meestal een overspanning van 3 tot 4 meter. Gordingen worden meestal in de muur gemetseld. Op de gordingen komen altijd kepers (kleinere balkjes die in verticale richting lopen), om het onderdak en de panlatten op te bevestigen.

Het onderdak bevestig je op de kepers en zet je vast met tengellatten. Die volgen dezelfde verticale lijn als de kepers eronder. Op die verticale tengellatten komen de horizontale panlatten om de dakbedekking - vaak pannen of leien - op vast te maken.

1 De stijve isolatiepanelen die gebruikt worden, zijn minder geluidwerend dan traditionele isolatiematerialen als glas- en steenwol.

2 Wanneer je slaapkamers onder het dak wenst te plaatsen, doe je er goed aan het dak ook langs binnen te isoleren met geluidwerende isolatie.

3  Het luchtdicht isoleren van het dak vergt heel wat expertise.

4 Qua kostprijs duurder dan een traditioneel dak met isolatie langs de binnenzijde.

5 Indien u een recent dak hebt van bv. 10 jaar en u hebt geen plaats langs binnenzijde om te isoleren is dit toch een moeilijke keuze om je dak te vervangen om toch te kunnen isoleren.

6 Pir-platen zijn een petrochemisch product die bij een eventuele brand giftige gassen kunnen veroorzaken.

7 Uw dak verhoogt waardoor nog extra afwerking noodzakelijk om alles mooi af te werken

8 Uw dakgoten moeten bijn altijd vervangen worden door deze verhoging

1 Dauwpunt wordt buiten de constructie gelegd.

2 Door de combinatie van onderdak en isolatiepanelen ontstaat er een ononderbroken isolatieschild waarbij geen koudebruggen kunnen ontstaan door spanten of kepers.

3 Een Sarkingdak kan snel geplaatst worden en is interessant bij renovaties waarbij de dakbedekking vervangen moet worden.

4 De dakconstructie is beschermd door de isolatie en gaat langer mee.

5 De binnenafwerking hoeft niet verwijderd te worden.

6 Er is ook geen plaatsverlies.

De sarkingmethode

Een hellend dak wordt meestal aan de binnenzijde geïsoleerd. Soms is dit echter niet mogelijk of wenselijk. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is dan een betere optie. Een schuin dak dat aan de buitenzijde voorzien is van isolatiemateriaal noemt men een sarkingdak.

Panlatten zijn houten latten die horizontaal op een hellend dak zijn aangebracht om een dakbedekking (dakpannen) op te hangen. De panlatten worden op verticale stof of tengels aangebracht waarbij ze onderling op regelmatige afstand (panmaat) komen.  Door de tengel creëer je een spatie van ongeveer 1 cm waardoor stof, water-en condens naar beneden worden geëvacueerd tot in de goot.  Een natuurlijke ventilatielaag om alles uit te dampen.

Supablow is gespecialiseerd in alle isolatiewerken waardoor dakwerken ook in onze expertise ligt.  Wij kunnen u op een objectieve manier zeggen of uw dak aan vervanging toe is ja of nee.  Een dakwerkersbedrijf zal u altijd proberen een nieuw dak te verkopen.  Wij hebben andere technieken waardoor u misschien indien u dakisolatie wilt aanbrengen niet heel het dak eraf moet halen.  Wij werken met innovatieve isolatietechnieken.

Indien er geen onderdak aanwezig is wordt het zeer moeilijk om nog te isoleren maar doch zijn er tal van oplossingen in sommige gevallen waardoor het dak er toch niet af moet!  Bezichtiging ter plaatse is noodzakelijk voor een goed diagnose.

Is een waterkerende, dampdoorlatende membraan uit geperste houtvezelplaten (gutex, celit) of synthetisch bewapende geotextiel doek (delta, isocell).  Indien je een lek in het dak zou hebben, heb je nog een evacuatie van het regenwater naar de goot toe tot wanneer je het lek gedicht hebt.  Tevens zorgt het ervoor dat uw condens perfect naar buiten kan diffuseren door zijn grotere diffusiewaarde aan de koude zijde van de isolatie.

Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is. Zo kan vocht -dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is - niet door het scherm dringen. Zo een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen zoals minerale wol, cellulose, ... om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Zo beschermt het scherm de achterliggende materialen tegen de aantasting door vocht.Er zijn verschillende systemen om dakisolatie aan te brengen.  Afhankelijk van de situatie zal een dampscherm aangebracht moeten worden.